Објављено Категорије Актуелности

СВЈЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА ЗА ДЈЕЦУ И МЛАДЕ 2018. ГОДИНЕ

11

Порука Ивет Хардие
поводом Свјетског дана позоришта за дјецу и младе 2018. године

„Поведите данас дијете у позориште“! Или „Доведите позориште дјетету“? Је ли то исто? Ове године имамо два писца порука поводом Свјетског дана позоришта за дјецу и младе – једног из САД-а, другог из Сирије – а они заступају два гледишта која проговарају о потпуно различитим стварностима.
„Поведите дијете у позориште“ то је крилатица под којом обиљежавамо Свјетски дан позоришта за дјецу и младе сваког 20. марта почевши од 2012. и сваке године изнова потврђујемо нашу посвећеност праву сваког дјетета на умјетничке доживљаје креиране посебно за њих. Ове године желим нагласити да је обрнути приступ још оправданији и једнако важан.
Кад размишљамо о милионима дјеце која не живе у близини позоришних зграда (а посебно позоришта која су пројектована управо за њих и према њиховим потребама), ако стварно вјерујемо да је право на умјетност темељно људски право, ми, као умјетници, морамо проширити наше схватање позоришта. Наравно, та идеја није новост у историји позоришта, но црта разграничења између формалног и неформалног позоришта ипак још увијек утиече на наше вриједносне судове и наше поимање квалитете кад је ријеч о позоришту за младу публику.
А често је најпотребнија управо она неистанчана магија која ће претворити прашњаво игралиште или зграду опшине, школску учионицу или камп за избјеглице – и то не само зато што је практичније и економичније сусрести се с дјецом у условима у којима она свакодневно живе него и зато што таква трансформација стварно ЈЕСТ магија, а то је много важније.
Позориште је увијек везано за трансфорамцију. Има јединствену способност да претвори мјесто обичне свакодневице, па чак и кризе, у мјесто гдје се машта буди и неочекиване се могућности отварају. Представља тренутак у којем дјеца имају прилику доживјети снажну друштвену промјену на дјелу. Дјеца ту могу видјети да је промјена стварно могућа. Та магија може се крити у сасвим приземним стварима. Та радост може се наћи и у просторима највеће биједе. Квалитета позоришног доживљаја који ствара такву магију није ништа мања од квалитете позоришта које нам омогућује да се у лет маште винемо у посебно дизајнираној кабини, са свим чудима технологије и дизајна надохват руке.
Наравно, никако не желимо умањити важност посебног доживљаја који стварају позоришни простори намијењени дјеци и младима. Али за дјецу која се сваки дан суочавају с недаћама живота у ратној зони, за дјецу која живе у удаљеним селима, за дјецу из сиромашних дијелова града, морају постојати и друге могућности. А таква врста трансформације може из темеља промијенити њихов доживљај свијета.
Као позориштарци посвећени иновативном дјеловању у позоришту за младу публику, морамо се упитати како претворити позориште у искуство истинске трансформације – и то свугдје гдје може наћи публику – и затим то остварити.
Стога вас позивам да заједно радимо на томе да у 2018. години поведемо дијете у позориште… и доведемо позориште дјетету.
Ивет Хардие
Предсједница ASSITEJ-aаа

 

Порука Моа Вилемса
поводом Свјетског дана позоришта за дјецу и младе 2018.године

„Свјетски дан позоришта за младу публику? Озбиљно ?
А зашто бисте, од свих људи на свијету, повели клинца у ʻдјечје позориштеʼ?
Зар немате паметнијег посла него гледати хрпу одраслих људи, који су иначе тако озбиљни и досадни, како се труде бити блесави или бучни или жалосни или смијешни само зато да би задивили дијете које волите? Хоћу рећи, ко још жели путовати у свјетове маште и прича? Ко жели упознати ликове и доживјети осјећаје који су нестварни и измаштани, а ипак тако блиски и разумљиви? Зар вам стварно у животу треба чаролија, чаролија са снагом преобразбе какву носи изведба уживо? Видјети ту чаролију кроз очи дјетета, је ли то стварно права ствар за вас? Уозбиљимо се на тренутак: желите ли створити успомене које ће се у младој особи коју волите претворити у одскочну даску за будућу заиграност?
Чекајте мало.
Па то звучи сјајно.
Једном кад се удобно завалите у сједала и кад се завјеса дигне, знајте да ћете гледати више од пуке представе: доживјети ћете нову, посебну повезаност с дјететом које има посебно мјесто у вашем срцу.
Ах, да, и то дијете ће се вјеројатно добро забавити.“
Мо Вилемс
аутор, илустратор, драмски писац
некадашње дијете

12

 

 

Порука Мохамеда Ал Јонде
поводом Свјетског дана позоришта за дјецу и младе 2018.

Позориште је још увијек један од најбољих начина да се изразите и огледало у којем људи могу видјети што је у нашем свијету добро, а што лоше; позорница је простор у којем можете створити властити свијет, гдје можете гледати како се ваши снови претварају у стварност. Дјеца с којом сам радио показала су нам своју прошлост и будућност какву желе кроз представу што су је написала и одиграла. Допрли су до срца људи и омогућили им да доживе оно што је за њих саме било стварно управо зато што ни у једном тренутку нису глумили, него су показали своје осјећаје и своју стварност кроз додир умјетности.
Мохамад Ал Јоунде

Мохамад Ал Јонде из Сирије добитник је Међународне награде за дјечја права за 2017., коју додјељује међународна организација за дјечја права KidsRights Foundation. Има 17 година. Ово је његова прича, испричана на веб страници организације KidsRights:
„Мохамад је провео дјетињство у Сирији, али побјегао је у Либанон кад је живот код куће постао превише опасан. Као и хиљаде друге дјеце избјеглица у земљи, није могао ићи у школу и стога је одлучио промијенити животе дјеце која су се нашла у истој ситуацији набоље. Иако је и сам живио у тешким условима, Мохамад је изградио школу у избјегличком кампу. У доби од само 12 година већ је подучавао математику и фотографију. Двије стотине дјеце данас остварује своје право на образовање управо у тој школи. Мохамад помаже дјеци да се опораве, уче и забављају се кроз игре и фотографију. Рођени је приповједач, подиже свијест о изазовима с којима се суочавају дјеца избјеглице тако што доноси њихове приче пред ширу публику.“

ааа 11