Објављено Категорије Uncategorized, Актуелности

„ЗОРАНОВ БРК“ ПРИПАО АЛЕКСАНДРУ СТОЈКОВИЋУ

Aleksandar-Stojković-dobitnik-Zoranovog-brka

Треће вечери дана „Зорана Радмиловића“ одиграна је представа „Сабирни центар“ НПРС из Бања Луке и Позоришта Приједор. „Зоранов брк“ припао је Александру Стојковићу за улогу Јанка.

Aleksandar-Stojković-dobitnik-Zoranovog-brka

„Одлучили смо да се вратимо у не тако давну прошлост, у Бања Луку и Крајину 1990. године, уочи рата у Хрватској и БиХ, у доба почетка приватизације и пљачки великих фирми под маском „стимулисања приватног бизниса“, и кроз идеју професора историје о стварању Градског музеја народне револуције у жељи да очува тековине НОБ-а, лоцирано када и како (поново!) почело и како се развијало лудило на овим просторима“, кажу аутори представе „Сабирни центар“ Душана Ковачевића у режији Марка Мисираче. Једног од најангажованијих, рекло би се са разлогом, позоришних редитеља на овим просторима.

Sabirni-centar

Марко Мисирача и Иван Васиљевић су и адаптирали Ковачевићев текст, рекло би се више него успјешно. Судећи по дуготрајном аплаузу, за вријеме и на самом крају представе, глумци су одушевили зајечарску публику. У цијелој палети сјајно извајаних ликова, најдаље је отишао Алесандар Стојковић, који је добио Зоранов брк за улогу Јанка Хорвата.

Aleksandar-Stojković-i-Marko-Misirača

Треба рећи и то да је ово други Зоранов брк за Александра Стојковића. Први је добио на прошлим Данима „Зорана Радмиловића“ за улогу Мићуна у комаду „Синови умиру први“.

„Награда је потврда глумцу да добро ради али то не смије да вас уљуљка. Мислим да је сваки глумац у ансамблу заслужио награду и не би било неправедно да је неко други добио Зоранов брк. Одлучиле су нијансе“, рекао је Стојковић по завршетку представе.  Редитељ Марко Мисирача је рекао да ово није први пут да се ради адаптација неког комада Душана Ковачевића. Он је наш живи класик. „Небројено пута су играни његови комади и мислим да је добро, чак пожељно пробати да се види шта даље, шта може да се уради ново са његовим текстовима. Нама се јако допало да цијелу причу смјестимо у Бањалуку, локализујемо јер самим тим неке ствари добијају друго значење“, каже Мисирача.

Sabirni-centar-1

Одговарајући на питање о раду на самом комаду, који је премијерно изведен прије десетак дана, Александар Стојковић, који је уједно и умјетнички директор НПРС у Бања Луци, наглашава: „ Ми смо се некако брзо опредијелили за овај комад и због самог текста али смо дошли на идеју да направимо мало драматуршки захват да све ставимо у наше околности у деведесете године. Значајна је ова копродукција Позоришта Приједор и Народног позоришта Републике Српске пошто Марко добро познаје оба позоришта и онда је лако направио подјелу. Ујединили смо средства и енергију и мислим да смо направили једну значајну представу. Мислим да смо прешли рампу и да су људи добро прихватили то што смо хтјели да кажемо.“

Редитељ комада Марко Мисирача каже да је било посебно занимљиво вратити се у вријеме деведесетих „данас када је на снази општи ревизионизам и када политичари масовно користе и злоупотребљавају идеолошку дезоријентисаност народа на овим просторима. Ова би тако могла да функционише на више нивоа и као друштвено-политичка гротеска и као интимна породична драма“. Треба рећи и то да је „Сабирни центар“ у Бања Луци премијерно изведен прије десетак дана.

Stručni-žiri-Miran-Hajoš-Miroslav-Radonjić-i-Ivan-Bekjarev-predsednik